Visie op gezondheid

Mijn visie is gevormd door de kennis die ik heb opgedaan in mijn vooropleidingen fysiotherapie en chiropractie. De kennis die ik heb opgedaan en de vaardigheden die ik heb geleerd binnen deze verschillende studies probeer ik binnen mijn werk zoveel mogelijk samen te voegen en te combineren met mijn interesse in sport en gezonde voeding. Mensen denken bij een chiropractor vaak direct aan een bottenkraker en die door middel van manipulaties/correcties mensen van hun klachten afhelpt. Veel mensen die bij een chiropractor komen, denken in eerste instantie bij hun lichamelijke klachten alleen aan spieren en gewrichten. Echter blijkt dit vaak maar een deel van het probleem te zijn en wordt de klacht daarom slechts gedeeltelijk verholpen. Chiropractie als professie bekijkt de mens als geheel, een zogenoemd holistisch perspectief. Het is vaak niet één onderdeel van het lichaam wat het probleem geeft. Vaak zijn er meerdere factoren aan te wijzen waardoor  het lichaam niet in balans is. Ikzelf probeer een klacht vanuit meerdere perspectieven te benaderen. Ik behandel patiënten vanuit mijn visie dat lichamelijke klachten voortkomen uit een stressprikkel welke door het lichaam wordt afgegeven om aan te duiden dat er zich een probleem in het lichaam bevindt. Deze stressprikkel staat in het midden van een driehoek en heeft drie componenten:

ak-driehoek
  • Structurele/mechanische component (spier, pezen, fascie, gewrichten, neurologisch, etc.)
  • Chemische component (voeding met o.a. suiker gebruik, zuur-base balans denk aan koffie, frisdrank, alcohol, roken, etc., vitamine en mineralen tekorten, voedsel intoleranties)
  • Mentale/stress component (functioneren in het dagelijks leven, hormonaal (adrenaline,cortisol –de vecht/vlucht response), negatief zelfbeeld, negatieve gedachten.
Al deze componenten samen zorgen ervoor dat iemand in balans is. Als er stress ontstaat in een van de componenten hoeven er niet altijd klachten op te treden zo lang er maar gecompenseerd wordt vanuit de andere componenten. Een voorbeeld hiervan is een persoon die heel veel sport. Door goed op voeding te letten en het plezier wat deze persoon uit sporten haalt zorgt ervoor dat sportblessures minder snel ontstaan.

Aangezien de patiënt in eerste instantie bij een chiropractor komt voor een ‘fysieke klacht’ zal ik de patiënt altijd vanuit deze eerste component bekijken. Ik zal de patient daarnaast uitleg geven over factoren uit de andere lagen die van invloed kunnen zijn op een probleem en zal dit meenemen in mijn onderzoek.

Belangrijk om te weten is dus dat er meerdere oorzaken kunnen zijn bij lichamelijke klachten en dat de onderliggende oorzaak in sommige gevallen meer componenten bevatten van de bovengenoemde driehoek. De chiropractor zal hier tijdens zijn intake uitgebreid aandacht aan besteden en bepalen waar de oorzaak van de klachten ligt.

Voor een overzicht van stress verhogende en verlagende invloeden van de verschillende componenten klik dan hier.