Wat zijn vegetatieve klachten?

Het (perifere) zenuwstelsel is een deel van het zenuwstelsel dat buiten het centrale zenuwstelsel is gelegen en bestaat uit twee delen: het willekeurig zenuwstelsel en het niet willekeurige zenuwstelsel. Vegetatieve klachten zijn klachten die voortkomen uit het niet willekeurige zenuwstelsel (de ‘automatische piloot’ van het lichaam). Het niet willekeurig zenuwstelsel regelt diverse functies van het lichaam waar we geen directe controle over hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het hartritme, spijsvertering, ademhaling en diverse andere processen. Uit klinische ervaring van chiropractoren is gebleken dat chiropractische behandeling in sommige gevallen goed kan helpen bij diverse aandoeningen die een gevolg zijn van het niet goed functioneren van het niet willekeurige zenuwstelsel.

Er wordt volop wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van chiropractie bij dit soort klachten. Tot op heden is er geen significantie gevonden in de behandeling hier van. Dit komt omdat het moeilijk is om gedegen onderzoek hiervoor op te zetten. De praktijk leert echter dat veel mensen met vegetatieve klachten baat kunnen hebben bij chiropractie. Heb je vragen hierover of wil je weten of chiropractie is voor jouw klachten kan betekenen neem dan contact op met de chiropractor.

Zorgvuldig te werk

Uiteraard is het belangrijk om goed onderzoek te verrichten alvorens deze klachten te behandelen. In sommige gevallen zal de chiropractor u daarom eerst voor onderzoek naar de huisarts sturen mocht dit noodzakelijk zijn.