Sportchiropractie

Sportchiropractie, een specialisatie van chiropractie

Afgelopen oktober heeft Dirk-Jan, de chiropractor bij chiropractie Sikking zijn laatste seminar van sportchiropractie gevolgd in Lausanne. Nu nog een examen en dan kan hij zich sportchiropractor noemen. Ondertussen ziet Dirk-Jan al regelmatig patiënten met sportblessures variërend van atleten tot de recreatieve sporter. Je hoeft geen topsporter te zijn om hiervoor in aanmerking te komen, vaak kan je door simpele aanpassingen een positieve bijdrage leveren aan een snel herstel.

Sportchiropractoren zijn bij uitstek geschikt om problemen op het gebied van spieren en gewrichten te behandelen en voorkomen. Een optimaal functionerend bewegingsapparaat zorgt voor betere prestaties en minder blessures. Onderzoek en praktijkervaringen laten zien dat de preventieve aanpak van de chiropractor het aantal blessures drastisch kan doen afnemen. Ook blijkt dat een actieve aanpak na een blessure de revalidatie fors kan bespoedigen.

Wat je vaak ziet bij sporters is dat dit een andere aanpak vereist dan de normale behandeling chiropractie. De sporters wijden een deel van hun leven aan topsport. Dit vereist veel training van het lichaam en de krachten en belasting die op het lichaam komen zijn daarom ook veel groter dan de 'normale' persoon.
Als de sporter toch een blessure krijgt, moet deze weer snel terug keren naar de sport, maar dan wel op een beter niveau als voor de blessure.

Belangrijk hiervoor is dat er voldoende flexibiliteit, coördinatie, kracht en uithoudingsvermogen is wat allemaal goed met elkaar samenwerkt. De sportchiropractor kan hier een positieve bijdrage aanleveren.

In 2007 is de vereniging voor Sport chiropractie opgericht. Deze vereniging is onderdeel van de beroepsvereniging van chiropractie de NCA.

Mocht je meer willen weten over sportchiropractie dan kan je dit lezen op de site van de Nederlandse Vereniging Sport Chiropractie (NVSC)

Leave a Comment