Opleiding chiropractie

De opleiding chiropractie kun je niet in Nederland volgen. Wil je de opleiding chiropractie volgen dan is de dichtstbijzijnde opleiding in Bournemouth (UK). Dit is tevens de oudste opleiding chiropractie van Europa. De eerste studenten studeerden in 1969 af aan de Anglo-European College of Chiropractors (AECC) zoals de opleiding ook wel genoemd wordt. Sindsdien is de opleiding gegroeid en aangepast aan de huidige BaMa structuur die geldt voor universiteiten in Europa. 

Anglo-European College of Chiropractic

De opleiding chiropractie in Engeland duurt officieel vijf jaar. In de eerste drie jaar wordt de bacheloropleiding doorlopen, gevolgd door een twee-jarige masteropleiding. Tijdens de bachelor worden voornamelijk theoretische vakken gecombineerd met enkele praktische vakken. Tijdens de master komt de praktijk steeds meer aan bod. Dit staat geheel in het teken van het behandelen van patiënten in de kliniek die zich achter het AECC bevindt. Dit behandelen van patiënten gebeurt onder begeleiding van docenten van het AECC.

Na de opleiding chiropractie

Na voltooiing van de opleiding chiropractie wordt de graad Master of Chiropractic (MChiro) verleend. De afgestudeerde chiropractor zal gaan werken bij een ECU (European Chiropractors’ Union) aangesloten land en dient na de studie eerst nog een GEP-jaar (Graduate Education Programme) te doorlopen. In dit jaar loop je stage bij een ervaren chiropractor in het desbetreffende land. In Nederland is dit een chiropractor die geregistreerd moet zijn bij de SCN (Stichting Chiropractie Nederland). Tijdens dit jaar ontvang je als GEP-deelnemer wel een salaris, je bent gewoon aan het werk, maar je moet daarnaast voldoen aan de opdrachten en voorwaarden, behorend tot het GEP programma.

Na het succesvol afsluiten van het GEP jaar ontvang je van de NCA (Nederlandse Chiropractoren Associatie), de door het EAC (European Academy of Chiropractic (= de academische tak binnen de ECU) uitgegeven diploma van “Doctor of Chiropractic”. Dit is een Amerikaanse titel die binnen de Europese BA-MA structuur in hoger en universitair onderwijs geen betekenis heeft.