Lage rugklachten

Lage rugklachten zijn veel voorkomend en bijna iedereen zal gedurende het leven wel eens last krijgen van klachten in de onderrug. In veel gevallen blijft dit onschuldig en verdwijnen de lage rugklachten weer snel. In andere gevallen blijven de lage rugklachten aanwezig en beïnvloeden deze de kwaliteit van leven. Mensen ervaren lage rugklachten als zeer hinderlijk en vaak pijnlijk. Vaak kan men zich precies herinneren wat de oorzaak van de rugklachten was en in veel gevallen betrof dit het onschuldig oprapen van een licht voorwerp. Deze acute lage rugklachten, in de volksmond ook wel spit genoemd, zijn klachten die de chiropractor vaak in de praktijk tegenkomt en ook effectief kan aanpakken.

 

Vaak zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen wat leid tot rugklachten. De wervels van de onderrug en of het bekken kunnen niet goed functioneren in combinatie met een hoge spierspanning. Het zenuwstelsel pikt dit op en registreert veranderingen in het gebied. De zenuwen koppelen dit terug en zetten alle spieren in het lage rug gebied vast zodat er geen beweging kan ontstaan. Mensen zoeken vaak houdingen die prettiger te verdragen zijn en het lijkt daarom alsof zij scheef zijn komen te staan wat in feite ook zo is. De combinatie van gewrichten, spieren en het zenuwstelsel zorgen voor het totale klachtenbeeld. Dit kan als een vicieuze cirkel werken welke doorbroken moet worden. Door gericht onderzoek te doen probeert de chiropractor de oorzaak van de klacht te achterhalen en deze zo effectief te kunnen behandelen.

Sommige mensen hebben regelmatig terugkerende episodes van lage rugpijn. Is dit het geval dan zal er verder moeten worden gekeken dan alleen een mechanische oorzaak voor de klachten. Het lichaam is dagelijks onderhevig aan verschillende vormen van ‘stress’ of spanning. Naast een mechanische stress component zijn er ook nog chemische en emotionele stress componenten wat verantwoordelijk kunnen zijn voor klachten. Met chemische stress wordt o.a. slechte voeding bedoeld en ook voldoende vochtinname, roken, alcohol en het drinken van veel frisdranken met prik kunnen invloed hebben op de klachten. Met emotionele stress wordt bedoeld hoge werkdruk, spanningen thuis,  hoe zit je in je vel, etc. Het lichaam reageert op stress met de zogenoemde vecht- of vlucht reactie. Dit veroorzaakt in het lichaam een verhoogde bloeddruk, een verhoogde bloedsuikerspiegel, verhoogde cholesterol niveaus, verminderd serotonine niveau (het hormoon dat ons een goed gevoel geeft), lage pijndrempels waardoor je pijn sneller ervaart, minder goed afweer systeem waardoor je sneller ziek wordt.

Door aan alle 3 de ‘stress componenten’ aandacht te geven in zowel de intake als onderzoek wordt gekeken waar de ‘stress of spanning’ vandaan komt om zo gericht te behandelen. Naast de correcties die de chiropractor zal uitvoeren kan deze adviezen geven over voeding en emotionele spanning. Zo nodig zal de chiropractor u hiervoor verwijzen.