Ischias

De term "ischias" wordt in de volksmond veel gebruikt voor pijn in de rug met uitstraling naar het been toe. Omdat veel verschillende aandoeningen uitstraling naar het been kunnen geven wordt deze term in de medische wereld niet als officiële diagnose gebruikt en is het meer een soort verzamelterm. De term ischias is afgeleid van de ‘ischias zenuw’ (nervus ischiadicus). Deze zenuw wordt gevormd door een samenvoeging van zenuwen uit het lage rug gebied. De zenuw loopt vervolgens door de bil naar de voet en heeft diverse vertakkingen in de benen. Op elke locatie kan het mogelijk zijn dat de zenuw knel komt te zitten, maar er zijn een aantal voorkeur plaatsen waar dit vaker gebeurd. Het is daarom belangrijk om de achterliggende oorzaak van de ischias te onderzoeken voordat er behandeld wordt. Chiropractors zien dagelijks mensen met ischias klachten en kunnen deze vaak erg succesvol behandelen.

Als een zenuw beknelt raakt door bijvoorbeeld een uitpuiling van de tussenwervelschijf (hernia) of door een stijve spier in bijvoorbeeld de bil kan er een gevoel van doofheid en tintelingen in het been komen. Als de zenuw echter meer geïrriteerd dan bekneld is dan zijn er vaak meer schietende zenuwpijnen in het been.

Buiten het feit dat zenuwen zogenoemde uitstraling in het been geven zijn er ook andere structuren welke een zelfde soort pijnen kunnen geven. Dit kunnen pijnlijke triggerpunten in spieren zijn of gewrichten in het lage rug en bekken gebied.  Uw chiropractor gaat op zoek naar de oorzaak van de uitstraling en zal daarom een uitgebreid neurologisch en chiropractisch onderzoek doen. In veel gevallen is de chiropractor zelf in staat om de klachten te behandelen. Mocht dit niet het geval zijn dan zal de chiropractor een brief naar de huisarts sturen met zijn bevindingen om u bij de juiste specialist te krijgen. Het kan dan zijn dat er eerst een MRI of röntgenfoto’s gemaakt moeten worden om een beter beeld van de klachten te krijgen.