Hernia

Veel mensen zijn bekend met de term hernia en de klachten die hierbij horen, maar weten niet de precieze details ervan. Hernia’s komen met name in de lage rug en nek voor, maar kunnen ook sporadisch in de middenrug optreden. Het ontstaan van een hernia kan plotseling zijn na een buk/til/draai beweging of kan zich langzaam ontwikkelen als gevolg van een structurele overbelasting. Er zijn verschillende gradaties in hernia’s.

Tussen elke rugwervel met uitzondering van de bovenste nekwervel zit er een tussenwervelschijf welke functioneert als een schokdemper van de rug. Een tussenwervelschijf is opgebouwd uit een zachte kern omgeven door kraakbeenachtige vezelige ringen. Door scheurtjes in de kraakbeen ringen wordt door belasting de kern naar buiten gedrukt en kan deze druk geven tegen de zenuwen die hier lopen. Een hernia is een uitstulping van deze tussenwervelschijf. In het eerste stadium kan dit kan pijnklachten in de rug geven met uitstraling naar de armen en of benen afhankelijk van de locatie van de hernia. Als de hernia groter of ernstiger is kan de kern door de kraakbeen ringen komen en rechtstreeks in contact komen met de zenuw. Doordat de kern geen lichaamseigen stof is geeft dit een ontstekingsreactie van de zenuw en kan dit schietende pijn in het been geven met functieverlies van de spieren in benen en of armen.

Door uitgebreid onderzoek te doen is goed vast te stellen hoe ernstig de hernia is en of behandeling kan bijdragen aan herstel. Vaak kan een behandeling helpen in het verlichten van klachten en de duur van klachten te verkorten. De behandeling zal in veel gevallen gevolgd worden met een oefenprogramma begeleid door een fysiotherapeut. Zo kan de belastbaarheid van de rug weer opgebouwd worden om het terugkeren van de klachten te voorkomen. Is behandeling niet mogelijk dan zal de chiropractor u terugsturen naar de huisarts voor verder onderzoek, zoals röntgenfoto’s of MRI. Van belang is om de MRI goed te vergelijken met het beeld wat is gevonden tijdens het functieonderzoek. Dit moet met elkaar overeen komen anders kan er sprake zijn van een niet klachten gevende hernia wat veelvuldig voorkomt.