Eerste consult

De eerste keer dat u bij de chiropractor bent zal de intake ongeveer een 45-60min in beslag nemen. Tijdens deze eerste keer wordt er  uitgebreid over uw klachten gesproken om de oorzaak te achterhalen. Ook zal de chiropractor vragen stellen omtrent uw huidige gezondheid en uw voorgeschiedenis van klachten. Na het vraaggesprek is er een uitgebreid chiropractisch onderzoek waarin gekeken wordt naar de oorzaak van de klachten. Door intake en het onderzoek te combineren kijkt de chiropractor of er een indicatie is om te starten met de behandeling. Is dit zo dan zullen de uitkomsten van het onderzoek met u besproken worden om zo de klachten inzichtelijk te maken. Vervolgens zal er samen met u een behandelplan opgesteld worden.

Het is makkelijk als u voor uw eerste consult een handdoek meeneemt zodat u deze over de behandeltafel kan leggen.

De behandeling van de chiropractor kan grofweg in drie fases verdeeld worden.

1)   De correctiefase

  • In deze eerste fase word je het meest intensief behandeld en worden de meeste correcties gemaakt. Naast de correcties krijg je voorlichting, advies en soms ook oefeningen voor thuis om een herhaling van klachten te voorkomen.

 

2)   De stabiliserende fase

  • Tijdens deze fase worden de behandelingen geleidelijk afgebouwd. Dit is om te zien hoe het lichaam de correcties houdt met afbouwende behandeling. Dit is een belangrijke fase waarin je de adviezen en oefeningen thuis integreert en je leert om je lichaam weer op een goede manier te gebruiken. De pijn is in deze fase nog vaak in de achtergrond aanwezig, maar dit wil nog niet zeggen dat er sprake is van een normaal bewegingspatroon. Het is daarom belangrijk om deze fase goed te doorlopen om naast het verminderen van pijn ook te werken aan de opbouw van belastbaarheid.

 

3)   De preventieve fase

  • Tijdens deze laatste fase heb je de controle weer terug over je lichaam. Toch zie je vaak dat mensen terug kunnen vallen in oude beweegpatronen. Dit gebeurt vaak geleidelijk en in veel gevallen ook ongemerkt. Het is dus niet noodzakelijk dat er sprake is van pijn of functieverlies. Voordat er pijn terugkomt is er vaak al spreke van veranderde beweegpatronen. Door jezelf preventief te laten behandelen grijp je op tijd in en kunnen deze spanningen in het lichaam voorkomen worden.